Ahlak Cemresi

  • 27.02.2021 00:43
  • Okunma: 1721 kez

İlkbaharın habercisi olarak bildiğimiz cemre;  Şubat ayında önce havaya sonra suya düşer birer hafta ara ile. Mart ayında ise toprağa düşer. Bu durumu bilen bilmeyene, duyan duymayana haber eder ve cümle ağızdan herkesler bereketin habercisine sevinir. Kışın ayazına kimler ne kadar dayanabilir bu muammadır da; baharın muştusuna herkes sevinir elbet. Yazdan hazırlanan cam kavanozlara girebilecek tüm gıdaların büyük kısmı  Şubata kadar tüketilir. Kış ayının ikramları da  sevinçle karşılanır.
İlkbaharın dayanılmaz cazibesini  kaç ilkbahar geçirmişse o adetçe heyecanla bekler insan. İnsan ki; zahirine, görünenine, maddesine pekte ehemmiyet verir. Manasının yani batının da bu ehemmiyete fazlasıyla ihtiyacı vardır. Peki ne zaman bu ihtiyaca cevap verecek insan, artık yetmedi mi? Vakit dolmadı mı?  Zahirdeki telaşımızı birazda batınımıza tevdi etmek zamanı gelmedi mi?
Ne zaman insanın yüreğine, gönlüne düşecek bu manevi cemre. Önce kendinde  mayalanacak
Sonra yüreğinden sadır olacak. Bu meratib ile neşvünema edecek. Manevi cemre yani ahlak cemresidir beklediğim.
Ahlakı fazile cemresi; nazik, latif, yerinde ve az konuşan, sınırlarını haddini  bilen, affeden, sorunlu değil sorumlu olan. Hakkı ve sabrı tavsiye eden, anne babasına, akrabasına hürmet eden, çevresindekileri gözetip kollayan, kendine faydası olduğu kadar yaşadığı dünyaya ve gelecek nesle de faydası olan ahlakı cemreyi bekliyorum.
Haramı helali gözeten, hakkı teslim eden, onun olmayana tevessül etmeyen, bozgunculuk yapmayan. Arabulucu, uyumlu, çözüm odaklı olma halinin cemresini bekliyorum.
Çok şey mi bekliyorum? Çok mu zor gönüllerimize şifa, yaşamımıza deva olacak ahlak cemresini; kalplerimize  düşürmek...
Zahirde; havaya, suya, toprağa düşen bereket iklimi cemresinin manada; kalbimize, dilimize, gözümüze, kulağımıza ve tüm azalarımıza düşürmek gönlümün muradı.
Kalbi ve aklı kullanım dışı bırakan hal ve tavırlardan; öfke, kin, fesat, yalan, sui zan, şiddet, intikam duygularından uzak bir iklim bekliyorum. Ahlakı rezileden çok uzaklarda, Ahlakı fazilede mündemiç cemreyi bekliyorum...

 

Anahtar Kelimeler:

Yazarın Yazıları