25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü

  • 24.11.2021 20:43
  • Okunma: 2001 kez

Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan etmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun bu kararı almasındaki sebep ise Mirabal Kardeşler olarak bilinen Patria, Minerva ve Maria Teresa’nın ülkelerindeki diktatöre karşı vermiş oldukları mücadelenin ardından 25 Kasım 1960 yılında tecavüz edilerek öldürülmeleridir.

1930 yılında Rafael Trujillo darbe yaparak Dominik Cumhuriyeti iktidarını ele geçirdi ve uzun yıllarca ülkeyi diktatörlük ile yönetti. Kendisine karşı olanları ise ya tutuklattı ya da öldürttü. Mirabal Kardeşler de Trujillo’nun en önemli hedefleri arasında yer alıyordu. Öyle ki “Ülkenin en büyük iki önemli sorunu; kilise ve Mirabal Kardeşlerdir” sözü ile Mirabal Kardeşleri vatan haini olarak hedef göstermiştir. Trujillo’nun bu ifadesinden 23 gün sonra, 25 Kasım 1960 tarihinde Mirabal Kardeşler tecavüz edilerek öldürülmüştür. Üç kardeşin ölümlerine ise kaza süsü verilmeye çalışılmıştır. Ancak bu olay, Trujillo’nun diktatör rejiminde ezilenleri ayağa kaldırmış ve kısa süre içerisinde de Trujillo rejimini yerle bir etmiştir.

1981 yılında Kolombiya’nın Bogota şehrinde bir araya gelen Latin Amerikalı ve Karayipli Kadınlar Kongresi’nde 25 Kasım tarihi Mirabal Kardeşlerin anısına “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edilmiştir. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu da resmi olarak 1999 yılında 25 Kasım tarihini “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan etmiştir.

Diktatör bir rejime karşı mücadele veren üç kız kardeşin hikayesi günümüzde de bizlere inanç sağlıyor ve güç veriyor. Ancak biliyoruz ki kadına yönelik şiddet dur durak bilmeden dünyanın her noktasında halen devam ediyor. Çok yakın bir zamanda Can Göktuğ Boz tarafından katledilen kız kardeşimiz Başak Cengiz’in hikayesiyle kahrolduk. Her kadın cinayetinin ardından kadınları suçlayanlar oldukça sessiz. Çünkü Can Göktuğ Boz için önemli olan tek şey “ona direnemeyecek biri”nin olmasıydı.

Sadece 25 Kasım tarihinin “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü” olarak ilan edilmesi elbette ki yeterli değil. Ancak görünürlük sağlanması açısından oldukça önemli.

Anahtar Kelimeler:

Yazarın Yazıları