Trabzon Şalpazarı’nda Manevî Fetih

  • 24.11.2021 20:30
  • Okunma: 1357 kez

31 Ekim 2021 Pazar günü Belgesel Yönetmeni Halil Demirci ileTrabzon’umuzun meşhur İslâm- Türk İlçesi olan Şalpazarı’nın Sütpınar Kur’ân-ı  Kerîm Kursu icazet töreninin davetine katıldık. O kadar güzel ve kalabalık oldu ki Şalpazarı için âdeta manevî bir fetih oldu. Öyle ki, Şalpazarı’ndan yetişip vatana hizmet eden insanların çoğu bu manevî fetih törenine icabet ettiler. Kadın-erkek, çoluk çocuk, kadın erkek, genç ihtiyar orada ve çevresinde yaşayan bütün oğuz Türkmeni Çepni boyları orada idi. Altı Kur’ân-ı Kerîm öğrencisine icazet diplomaları verildi. Tekbir sesleriyle coşan halkın muhteşem, gür Tekbir sesleri muhteşem Sisdağının yalçın kayalarını inletti. Şalpazarı üzerinden Arş-ı A’lâya çıktı. Almanya’dan bile gelip öğrencilere Ödül veren Şalpazarlılar vardı. Samsun Üniversitesinden Kur’ân-ı Kerîm profesörü Mehmet Okuyan Hoca da hediyeler gönderdi. Süt pınarı köyü hep bayraklarla donatılmıştı. En büyük bayrak minarenin şerefesinde dalgalanıyordu.

                  Biz zaten Şalpazarı ve Orta Asya’dan beri Oğuz-Çepni Türkmenlerinin belgeselini çeken Yönetmen Halil Demirci beyle Şalpazarı’na bir yıldır gidip geliyorduk. Şalpazarı ilçesinin belgesel çilesini çeken Şalpazarlı Üsküdar Belediye Başkanı Sayın Hilmi Türkmen, Ortahisar Belediye Başkan Vekili Şalpazarlı Sayın Ahmet Gülay ve Şalpazarı Halk Eğitimi Müdürü Sayın Temel Dural ile Şalpazarı belgeselinde bir seneden beri beraberdik. Danışmanlarından biri olduğum bu belgesel nedeniyle de eskiden beri tanıdığım Şalpazarlıları daha yakından tanıma fırsatı buldum. Hatta Şalpazarı’nın yetiştirdiği güzel insan Hacer Haniç hanımefendinin İstanbul’da Üsküdar Belediyesi’nin radyosu Boğazın Sesi’nde yaptığı programın konuğu oldum. Konferans ve kitap sergisi için gittiğim İstanbul günlerinde kültür–sanat çalışmalarımızı anlattım. Fakat bu icazet töreninde Sayın Hilmi Türkmen ve Sayın Hayrettin Öztürk, K.T.Ü.Rektörü Yakup Çuvalcı, Trabzon Üniversitesi Rektörü Mehmet Âşık Kutlu beylerle, Kur’’ân-ı Kerîm Kursu Hocalarıyla da görüşmek –konuşmak fırsatını buldum. Ayrıca bu manevi fetih olayı ile törenini tarihî olarak arşivledik.

               Saat 10.da başlayan manevî fetih törenini Kur’ân okuyarak Şalpazarlı Kur’ân-ı Kerîm üstâdı ve Samsun müftüsü Hayrettin Öztürk Hoca başlattı. Açılış konuşmasını Trabzon Üniversitesi Rektörü Mehmet Âşık Kutlu Hoca yaptı. Kur’ân-ı Kerîm icazetinin müstesna yüce değerini özetledi. Ben de gönlümde bu konuşmasına Yunus EMRE nin “KİM Kİ KUR’ÂN BİLMEDİ, SANKİ DÜNYAYA GELMEDİ” sözünü ilâve ettim. İcazetin en büyük manevî Fetih töreni ve bayramı olduğunu Sis Dağının eteğinde bir kere daha anladım. Sonra Almanya’da Kur’ân Kursu Hocası olan ve hediyeler getiren Şalpazarlı bir Hocaefendi konuştu. Sonra Hilmi Türkmen Bey çok etkili veciz bir manevî fetih konuşması yaparak bu altı icazet ve Kur’ân çocuğunun ailelerine, toplumuna, kendilerine teşekkürler etti, hediyeler verdi. Bu hediyelerin teşvik olduğunu, yağcılık olmadığını vurguladı. Yanlış değerlendirilmemesini istedi. En güçlü devirde olduğumuzu, hafızların daha çok olması gerektiğine her istenilen hizmeti serbestçe yapacak duruma gelindiğine dikkat çekti. Ardından çocuklara birer aşır okutuldu ve İcazet diplomaları ile hediyeleri verildi. Bir Hoca Efendi tarafından Kur’ân-ı Kerîm okundu ve diğer bir Hoca Efendi tarafından İcazet duâsı yapıldı. Herkes mest oldu hayran kaldı. Sonra Öğle namazı birlikte kılındı. Hatıra fotoğrafları çekildi. Sütpınarı’nda ve Şıhkıranı’nda yemek yenildi, çay içildi. Şalpazarı Kaymakamı Sayın Zekariya Murat Şahan ve Şalpazarı Belediye Başkanı Sayın Refik Kurukız her yerde hazır bulundular. Sonuç olarak unutulmaz bir manevî Fetih yaşandı. Emeği geçenlerden Yüce Allah razı olsun. Diyanet tarihimize geçen bu olay daha nice icazet törenlerine örnek oldu.

Anahtar Kelimeler:

Yazarın Yazıları