Değerli okuyucularım,
Benim için ayrılan köşeye hoş geldiniz! Öncelikle ilk yazım olması nedeniyle burada sizlerle neler paylaşacağım, birlikte hangi konular üzerine düşüneceğiz kısaca bunlardan bahsetmek istiyorum.
Aslında en kısa haliyle bu köşede günlük hayatımızda bizleri etkileyen her türlü sosyal konuları konuşacağız. Bazen bir filmi, kitabı, şiiri bazen de sağlığı, eğitimi konuşacağımız bir köşe. Bazen canımızı sıkan ancak konuşmak zorunda olduğumuz konuları, bazen de mutluluğumuza mutluluk katan konuları sizlerle paylaşacağım. O zaman serüvenimiz başlasın!
Bugün sizlerle konuşmak istediğim konu maalesef hepimizin bildiği, duyduğu ve gördüğü bir kavram, “şiddet”. Şiddet kavramını düşünürken çoğunlukla sadece tek bir türü üzerinden düşünebiliyoruz; “fiziksel şiddet”. Peki küçümseyen bir dil ile psikolojik şiddet, birine ait bir paraya el koyarak ekonomik şiddet, ötekileştirme ile sosyal şiddet ve cinsel birlikteliğe zorlama ile cinsel şiddetten de bahsedemez miyiz? Elbette bahsedebiliriz. Her ne kadar şiddet türlerini birbirinden ayırt etmek bazen zor olsa da uygulanan şiddeti anlamamız açısından bir o kadar da önemli.
Şiddet uygulayan kişinin adı değişse de hissettiği çoğu zaman ortaktır. “Güçlü kişi”… Kendini “güçlü” gören, kendinden “güçsüz” gördüğüne şiddet uygulamayı kendine verilmiş bir hak olarak görebiliyor çoğu zaman. Peki neredeyse her gün haberlerde gördüğümüz, çevremizde şahit olduğumuz ya da bazen bizzat maruz bırakılan olduğumuz şiddet en çok kimleri etkiliyor? Evet kadınları!
Bazen konuşmaya cesaret edemesek bile hepimizin içini paramparça eden “kadına yönelik şiddet”… Ancak konuşmaz, anlatmaz ve yardım talep etmez isek de yaşadığımız şiddetin görünür olması daha da zorlaşacak. O nedenle bu süreçte hangi kurumlardan destek talep edebiliriz bunları bilmeliyiz. Bu kapsamda acil durum destek hatlarını da hatırlamakta fayda var. ALO 155 Polis İmdat, ALO 156 Jandarma İmdat, ALO 183 Aile, Kadın, Çocuk ve Özürlü Sosyal Hizmet Danışma Hattı, 112 Acil Çağrı Merkezi/Ambulans, (212) 656 96 96 ve (549) 656 96 96 Aile Şiddet Acil Yardım Hattı ve ALO Baro 444 26 18.
Şiddete maruz kaldığımız durumlarda destek alabileceğimiz kurumlar bunlarla da sınırlı değil üstelik. Benim bugün üzerinde durmak istediğim birim belediyelerin Kadın Danışma Merkezleri. Kadın Danışma Merkezleri kadınlara hukuki, psikolojik ve ekonomik destek mekanizmalarını yürüten, her türlü şiddete karşı kadınların ihtiyacı olan hizmeti sunan birimlerdir.
Peki Kadın Danışma Merkezlerinde kadınlara yönelik hangi çalışmalar yürütülür? Kimler bu merkezlere başvurabilir? Alınan hizmetlerde ücret talebi ile karşılaşılır mı?
Öncelikle belirtmek isterim ki Kadın Danışma Merkezlerine her kadın başvurma ve merkezlerden ücretsiz bir şekilde hizmet alma hakkına sahiptir. Fiziksel, cinsel, sosyal ya da ekonomik şiddet türlerinden herhangi biri ya da birden fazlası ile karşı karşıya kaldığımızda Kadın Danışma Merkezlerine başvurarak ihtiyacımız olan desteği talep edebiliriz. Çünkü şiddetle mücadele yollarını konuşabileceğimiz, yargılanmadan dinleneceğimiz, bizleri hukuki, psikolojik ve ekonomik açıdan güçlendiren çalışmalar gerçekleştiren birimlerdir Kadın Danışma Merkezleri.
Bulunduğumuz il ve ilçe belediyelerinin Kadın Danışma Merkezlerini bilmeli ve ihtiyaç halinde bu merkezlere başvurmanın bizim hakkımız olduğunu da unutmamalıyız. Bu nedenle son olarak Üsküdar Belediyesi’nin kadınlara yönelik vermiş olduğu hizmetlere değinmek istiyorum. Üsküdar Belediyesi de kadınlara hukuki, psikolojik ve ekonomik destek mekanizmalarını yürütüyor ve ihtiyaç halinde istihdam yönlendirmeleri, kreş desteğinin verilmesi, iş kurma desteği gibi birçok konuda yine kadınlar için hizmet veriyor. Özetle, herhangi bir şiddet türüyle karşı karşıya kaldığımızda, desteklenmeye ihtiyacımız olduğunda belediyeler destek isteyebileceğimiz kurumlardan biridir.
Bu yazı aracılığıyla belirtmek isterim ki yıllardır bizlere dayatılan “kadın kadının kurdudur” söylemi yerine “kadın kadının yurdudur” söylemini tercih ederek, bizler için olan destek mekanizmalarını çevremizdeki kadınlarla da paylaşma vakti!
Anahtar Kelimeler: Asena Tuğçe Nazlıkaya, Şiddet, Kadın Danışma Merkezleri