TARİHİ SELİMİYE HAMAMI KÜTÜPHANE OLDU

  • Güncelleme: 23.04.2021 17:08
  • Okunma: 2027 kez
  • Yorum: 0
1802 yılında yapılan Tarihi Selimiye Hamamı, kütüphaneye dönüştürüldü. 45 bin kitap kapasitesi bulunan Nevmekan Selimiye açıldı.
TARİHİ SELİMİYE HAMAMI KÜTÜPHANE OLDU

Üsküdar, tarihi zenginliğini kültür ve sanatla buluşturan özel bir mekana daha kavuştu. Galeri, kütüphane ve kafeterya bölümlerine sahip olan Nevmekân Selimiye’yi ziyaret ederek geçmişten bugüne uzanan eşsiz manzaralara şahitlik edebilirsiniz…

Üçüncü Selim tarafından 1802 yılında yaptırılan tarihi Selimiye Hamamı, Üsküdar Belediyesi tarafından yaklaşık 2 yıl süren restorasyon çalışmalarının ardından, Nevmekan Selimiye olarak hizmete açıldı.
2 bin metrekare kapalı 180 metrekare açık alanı ve 300 kişi ağırlama kapasitesine sahip Nevmekan Selimiye, misafirlerine tarihi dokunun büyüleyici ortamında kitap okuyup, araştırma yapabilme imkanı sunacak.
Türk ve dünya edebiyatı çocuk kitaplarından felsefe ve tarih kitaplarına; kişisel gelişim, sosyal bilimler ve hukuk kitaplarından ilahiyat ve tıp gibi alanlardaki kaynaklara kadar 25 bini dijital olmak üzere 45 bin kitap kapasitesi ile İstanbul'un yeni kültür durağı olacak.
Açılışa gelen Belediye başkanı Hilmi Türkmen, basın mensuplarıyla mekanı gezerek hamamın tarihi ve restorasyon süreci ile ilgili bilgiler verdi.


Açılışta konuşma yapan Türkmen şöyle konuştu: "Bulunduğumuz bu mekan 221 yıllık tarihi bir eser. 1800 yılında Nizami Cedit askerlerinin banyo ihtiyaçlarını karşılamak üzere kılanın hemen yanında burada inşa edilmiş bir hamam burası. Ve hemen yanımızda büyük Selimiye Camii var. Burada hem askerler ve caminin yapımında çalışan işçiler burada banyo yapmışlar."


"Daha sonra bu tarihi eserler gün geçtikçe kaderine terk edilmiş. 1960 lı yıllarda bu kışlada bir albay burayı tekrar canlandırarak askerlerin temizliği için onarmaya çalışsa da çok başarılı olamamış."
"Biz burayı Üsküdar Belediyesi olarak vakıflar bölge müdürlüğünden restorasyon karşılığı kiraladık. 3 yıl önce restorasyona başladık. Burası tarihi dokuları korumak suretiyle Üsküdar'ımıza İstanbul'umuza yeni bir gençlerin ders çalışma mekanı olarak açmış bulunuyoruz"

 

Anahtar Kelimeler: