VALİDEBAĞ GÖNÜLLERİ NÖBETTE

  • Güncelleme: 25.06.2021 22:54
  • Okunma: 1057 kez
  • Yorum: 0
VALİDEBAĞ GÖNÜLLERİ NÖBETTE

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum'un, ‘’Validebağ'daki çevre düzenleme projemiz başlıyor’’ açıklamasının ardından Validebağ Gönüllüleri nöbet tutmaya başladı.
Validebağ Korusu’nda yapılması planlanan bakım ve rehabilitasyon projesi 28 Haziran pazartesi günü başlayacak. Üsküdar Belediyesi aslına uygun şekilde rehabilite sözü verdi. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, yaptığı açıklamada, Validebağ Korusu’nun özelliğine, topoğrafik  yapısına, doğal bitki örtüsüne, kullanım şekline her hangi bir müdahalenin yapılmayacağını belirtti.


Türkmen’in açıklamalarının ardından Validebağ gönüllüleri ise, “Yanlış ve gerçek dışı sözlere karşı gerçekleri açıklamak istedik” başlığıyla yazılı bir basın açıklaması yaptı.   
Bir araya gelen gönüllüler projenin iptal edilmesi için imza topluyor. İhalenin iptaline kadar nöbetlerine devam edeceklerini söylediler.
‘Koru 23 yıl önce birinci derece sit alanı ilan edildi’
Validebağ Gönüllüleri'nden Şengül Kılıç, korunun 23 yıl önce birinci derece sit alanı ilan edildiğine dikkat çekti. Kılıç, daha önce koru için Millet Bahçesi projesi hazırlandığını belirterek şöyle konuştu: ‘’Hiçbir değişimin, yapılaşmanın olmaması için mücadele ediyoruz. Yakın zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, pazartesi günü rehabilitasyon adı altında koruya gireceğini söyledi. Bizler de bugün Validebağ Korusu’na hiçbir şekilde değişim yaptırmayacağımızı anlatmak için buradayız. Geçit vermeyeceğiz. Validebağ Korusu’nda rehabilitasyon adı altında hiçbir şey yapılamayacak. Bundan önce millet bahçesi adı altında bir proje vardı. O projenin sadece adını değiştirdiler ‘rehabilitasyon’ diye. Ama hepsi aynı. Sonra bir ihale verilmiş. Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, ‘Hiçbir şey yapmayacağız, çöpü toplayacağız’ diyor. Ancak ihale şartnamesinde burada 88 bin metrekare çim döşeneceği, 170 tane ışıklandırma direği dikeleceği söylenmekte. Çöpleri toplamaya dahi geldiklerinde bizler onların neler yaptığını takip edeceğiz.’’


‘Koruyu hayvanlar için çocuklarımız için koruyoruz’
Gönüllerden Burcu Kiriş; koruyu, hayvanlar ve çocuklar için koruduklarını ifade ederek, ‘’Benim çocukluğum Gezi Parkı’nda geçti. Gençliğim de Validebağ’da. Gezi Parkı’nı nasıl kurtardıysak, burayı da kurtaracağız. İnancımız tam. Biz koruyu hayvanlar için çocuklarımız için koruyoruz. Direnişe devam edeceğiz, yapay çim, 500 araçlık otopark istemiyoruz. Koru, koru olarak kalacak’’ dedi.
‘Avrupa'daki tek örnek’
Yeşim Ertuğrul isimli gönüllü de korunun Avrupa’da şehir merkezinde insan eliyle organize edilmemiş tek doğal yeşil alan olduğunun altını çizerek ‘’Burası kendi ekosistemini sürdürmeyi başaran bir alan, buraya dokunulmasına karşıyız’’ diye konuştu.
‘Gerekirse dozerin önüne yatacağız’
CHP Üsküdar Belediye Meclis Üyesi Muharrem Arslan, Üsküdar Belediye Meclisi'nde Validebağ Korusu’nu gündemde tuttuklarını bildirerek, şunları aktardı:
‘’Meclis'te Üsküdar Belediyesi yetkilileri burayla ilgili bir sunum yapacaklarını açıkladılar. Sunumda buranın ne kadar çöp içinde olduğunu, hayvanların başıboş olduğunu, akarsuyun çevresinin ne kadar pis olduğunu gösterdiler. Belediye burada görevini yapmıyorsa bunun nedeni; üzerine düşen vazifeyi yapmayarak burayı köpeklerin halkı tehdit ettiği bir alan olarak gösterip amaçlarına hizmet etmek için çalışıyorlar. Belediye burada temizliğini yapsa bu konuda ciddi bir olay olmaz. Biz Millet İttifakı olarak bu konuya elimizden geldiği kadar direneceğiz. Gerekirse dozerin önüne yatacağız ama bu çalışmaya müsaade etmeyeceğiz.’’

‘İnşaat faaliyeti burayı koru olma halinden çıkaracak’
İYİ Parti Üsküdar Belediye Meclis Üyesi Onur Çukurlu: ‘’Burada yapılacak her türlü inşaat faaliyeti burayı birinci derecede koru olma halinden çıkartır. Buranın doğal haliyle kalması gerekiyor. Burada belediyenin kendi sorumluluğu üzerinden temizlik için ihale çıkarmasına gerek yok. Ağaçların bakımı bunu da kendi bünyesinde yapabilir. Bu kadar büyük paralarla proje yapılmasına gerek yok.’’ İfadelerini kullandı.

Anahtar Kelimeler: Validebağ, Murat Kurum