Üsküdar’da Uzun Yıllardır Çözülmesi Beklenen Kentsel Dönüşümle İlgili Gelişmeler

  • Güncelleme: 22.04.2022 06:28
  • Okunma: 2659 kez
  • Yorum: 0
Üsküdar’da Uzun Yıllardır Çözülmesi Beklenen Kentsel Dönüşümle İlgili Gelişmeleri Gayrimenkul Danışmanı, Emlak Uzmanı Selahattin Özgür İle Konuştuk.
Üsküdar’da Uzun Yıllardır Çözülmesi Beklenen Kentsel Dönüşümle İlgili Gelişmeler

Söyleşi: Elif Taşyüz Ümit

Bir önceki sayımızda sizinle yaptığımız söyleşide Yavuztürk Mahallesi için beklenen kentsel dönüşüm ile ilgili bilgiler vermiştiniz.10 Nisan’da temelinin atılacağını belirttiğiniz dönüşümün müjdesini alıp bizimle paylaşmıştınız. Son gelişmeler nedir?

Maalesef Elif Hanım Yavuztürk Mahallesinde Kent A.Ş fırtınasını TOKİ’nin kentsel dönüşümde binaya % 40 örtülü emsal kasırgası durdurdu. TOKİ’nin binaların enkazına verdiği % 40 emsal anlayışı kentsel dönüşümün önünü tıkadı. 2014 yılında seçim çalışmalarında Hilmi Türkmen başkanın "Yavuztürk Mahallesi’ne geri dönüşümde 8 kat" "Kirazlıtepe Mahallesi’ne ise "geri dönüşümde 6 kat" hayırlı olsun sözlerinin yer aldığı afişleri asıp vatandaşı nasıl umutlandırdığını unutmuş değiliz…

Sizce nasıl bir yol izlenirse bu sorun çözülür?

Bence kararlı olan bir yönetim şunu yapmalıydı. 1640 ada 1 parsel üç bin metre boş arsanın etrafını kentsel dönüşüm proje alanı diye çevirecekti üzerine projeyi tanıtım resimlerini asacaktı, bir iki kamyon hafriyat alacaktı, halkta görecekti maalesef bunu yapamadılar. Yavuztürk sakinleri inancını kaybetmek üzere, bütün yetkililere belirtmek isterim.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. İddialarınızın muhataplarıda açıklama yapmak isterlerse, buradan duyuracağımızıda bu yazıyla bildirmiş olalım.

Sosyal medya hesaplarınızdan sürekli olarak deprem vurgusu yaptığınıza şahit oluyoruz. Deprem gerçeğimiz ortada bu konuda neler söylersiniz?

Üsküdar’ın sorunu çürük binalardır. Gündem hisseli parsellerden kurtulmak olmalı ve öncesinde imar sorununu çözmek, çürük binalardan kurtulmak gerekiyor. Deprem olmadan sağlam binalarda yaşamak hakkımız. Bunu neden sürekli gündemde tuttuğumuzu paylaşabilirim. On bin metreden başlayıp 206000 metreye kadar düşünün, 10 ortak bir araya gelmiyor ifadesi kabul edilebilir mi? Böyle bir açıklama olmaz. Toplamda 1652 ada, 1 parsel sadece 3 tane ev var. Bunları bir araya getiremeyen Üsküdar Belediye Başkanı yüzlerce insanı nasıl bir araya getirecek, tabi ki getiremez.

Üsküdar’ın mahallelerini iyi tanıyan ve kentsel dönüşüm meselsini sürekli takipte olan birisiniz. Peki bu durumla ilgili çözüm öneriniz var mı?

Araştırmalarıma, tecrübelerime ve yaptığım istişarelere göre çözüm RE’SEN ( İFRAZ ) Hisseli parsellerin 1000 metreye indirilmesi müstakil olması ile çözüm olacaktır. Tek çözüm yolu bu. Kirazlıtepe’nin aldığı orana son vermeden gerçek manada çözüm olmaz. Halk bunu gördü umarız başta Üsküdar Belediye Başkanı’mız Hilmi Türkmen ve yönetimi de görebilir.

Son olarak imarla ilgili düşüncelerinizi öğrenmek isteriz.

Elbette. Çifte İmar yüzünden Üsküdar’da küskünler ordusu oluşuyor. Bin bir emekle yıllarca uğraşıp 2 katlı yerleri 5 kata, 6 kata, 3 katlı yerleri 7 kata, 8 kata yükselten Üsküdar Belediye Başkanımız ve yönetimi hisseli parsellerde bir türlü inşaat yapamama sıkıntısını çekiyor. Naçizane tespitim şu! Önce kendimiz inanacağız. Demek ki yönetim inanmıyor veya zaman kazanıyor diye düşünüyoruz artık. Yönetim bina sahiplerinin tapuları çok az bu imarla bu emsalle çoğunluk kentsel dönüşümde mağdur olacak bizden kopacaklar. Oy kaybederiz kaygısı taşıyorlar gibi düşünmeye başladık. Bizler, deprem riskini tekrar tekrar hatırlatarak, atı alan Üsküdar geçmeden önlem alınsın diyoruz.

Sayın cumhurbaşkanımız Üsküdar’a yol haritası çizmeli. Bu konulardan haberdar olmalı. 2019 yılında yerel seçimden önce Üsküdar’da talimat vermişti, hisseli parseller ifraz olacak diye. 3 yılı geride bıraktık, Yavuztürk’te 1 tane bölünen ifraz olan parsel yok. 16 mahallede yüzlerce parsel var, öylece duruyor. Belediye Başkanımız Hilmi Türkmen ve yönetimi unutmuş gözüküyor verilen sözleri ne zaman hatırlayacaklar, biz unutmadık. 2023 seçimi geldi çattı büyük oy kaybına neden olabilir bu gelişmeler. Bizler bu günden önlem alınmasını istiyoruz. Halkın üstünde bir güç yok. Halk ne istiyorsa onu yaparız diyen Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan bir talimat daha verecektir. Buna yürekten inanıyoruz. Depreme hazır bir Üsküdar için, kentsel dönüşüm için önce resen ifraz olmalı. Bu gün yarın öbür gün gündem hep kentsel dönüşüm olacak. Yavuztürk’te için önce çürük binalardan kurtulmak gerekiyor. Bizim önceliğimiz ise inşaat yapmak. Ne Nakkaştepe Millet Bahçesi ne Kuzguncuk Bostanı ne Nevmekan ne Yavuztürk’e gelecek olan Metro buradaki vatandaşın dikkatini çekmiyor. Öncelik çürük binalar. Yol yakınken sorun çözülsün istiyoruz.

Anahtar Kelimeler: