COVID-19, sporu da olumsuz etkiledi

  • Güncelleme: 22.06.2020 16:14
  • Okunma: 929 kez
  • Yorum: 0
Sadece Türkiye’yi değil, tüm dünyayı etkilemeye devam eden COVID-19 virüsü, dünya sporlarını ve spor müsabakalarını da etkisi altına aldı. Haber Üsküdar olarak COVID-19'un spora yansımalarını öğrenmek adına, profesyonel futbol kariyerine antrenör ola
COVID-19, sporu da olumsuz etkiledi



Günümüzde hem mali açıdan hem de seyir açısından ilgiyi üzerinde toplayan spor, Koronavirüs sürecinden etkilenen alanların başında geliyor. Spor dalları arasında bireylerin en çok ilgi gösterdiği futbolda da bir durgunluk söz konusu. Bu süreç, çok sayıda büyük ligin ertelenmesine neden olurken, hem profesyonellerin hem de büyük kulüplerin mali sorunlar ile karşı karşıya kalmasına yol açıyor.
Dünyada neler yaşanıyor?
Dünya spor ekosisteminde yaşanan çöküş, futbolda da durdurulamaz düşüşünü devam ediyor. Yaşanan bu değer kaybı, sadece futbolseverlerin sorunu olmakla kalmıyor, aynı zamanda kulüpler ve sporcular için de büyük sorun teşkil ediyor. Ekonomik krizden etkilenen dünyanın en zengin kulüpleri dahi, sporculara ödenen maaşları karşılayamıyor ve düzeyli bir indirim talep ederek yeni sözleşmeler yapıyor. FİFA sitesinde yaptığı resmî açıklama ile, Avrupa futbol şampiyonası özelinde katılan her takıma büyük oranda mali destek sağlayacağını belirtirken, federasyonlara da 150 milyon dolarlık bir yardım fonu aktarılacağını duyurdu.
Türkiye bu süreçten nasıl etkilendi?
Spor alanında dünyanın birçok ülkesinde yaşanan bu sorunlar, Türkiye’de de görülüyor. Türkiye’deki kariyerine teknik direktör olarak devam eden Bıçak, ilerleyen süreçlerde yaşanabilecek sorunlara ilişkin şu değerlendirmelerde bulunuyor: “Sezon başında hocaların plan ve programlarına sadık kalamamalarından dolayı doğan sorunlar ve istikrarsızlık, kurulan takımların kimyasını etkileyecek. Yurti çinde ya da yurt dışında edinilebilecek başarılar da olumsuz yönde etkilenecektir. Kulüplerin can damarı olan yayın gelirleri, forma, bilet, federasyon destekleri aktarılamayacağı için, kulüplerin maddi açıdan da büyük sorunlar ile karşı karşıya kalmasını bekliyorum.”
Sporcular psikolojik açıdan etkileniyor
Koronavirüs salgınının, futbolcuları psikolojik açıdan da etkilediğine değinen Bıçak şunları söylüyor: “Futbolcular bu süreçte psikolojik açıdan da etkileniyor. Sahada, virüs dolayısıyla kendini veremeyen birçok futbolcu görebiliriz. Hem form anlamında hem de performans anlamında büyük problemler yaşanacaktır. Futbolcuların, ligler için birer profesyonel olduklarını unutmayıp mental anlamda hazır olmaları gerekmektedir.”
“Sporda büyük dönüşümler yaşanacak”
Bu sürecin futbolda büyük dönüşümlerin yaşanacağını ifade eden Eren Bıçak durumu şöyle açıklıyor: “Konu özelinde içe dönüşler yaşanabilir. Alt yapılardaki futbolcuların hazır olması oldukça önemli. Dünya ve Türkiye transfer sektöründeki astronomik rakamların yerini; kiralama, takas etme gibi yeni yöntemler alabilir. Dünya bireysel sporlar harici takım sporlarında e-spora ilgi artacak, böylelikle spor çağında yeni adımlar atılmış olacaktır.”

Anahtar Kelimeler: spor, korona