Türkiye’nin En Gelişmiş En Kapsamlı Otizm Merkezi Üsküdar’da Açıldı

  • Güncelleme: 22.09.2021 23:05
  • Okunma: 1271 kez
  • Yorum: 0
Otizmli bireylere ve ailelerine hizmet verecek Otizm Merkezi Üsküdar’da açıldı. Otizm Merkezi, otizmli bireyler ile ailelere yol haritası sunmayı amaçlıyor.
Türkiye’nin En Gelişmiş En Kapsamlı Otizm Merkezi Üsküdar’da Açıldı

Tanı, tedavi planlama, tedavi takip ve ailelere özel eğitimlerle Türkiye’de ilk olma özelliğine sahip olan Üsküdar Otizm Merkezi İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, Üsküdar Kaymakamı Murat Sefa Demiryürek, Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, İl Sağlık Müdürü Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, sağlık yöneticileri, aileler ve öğrencilerin katılımıyla hizmete açıldı.

İstanbul Valisi Ali Yerlikaya yarım milyon çocuğun tarandığını, riskli bulunan 21 bin 285 çocuğun bin 388’ine otizm tanısı konulduğunu açıkladı.

Üsküdar Belediyesi tarafından toplumsal ölçekte otizm sendromlu bireylere karşı hassasiyet ve farkındalık oluşturulma amacıyla projelendirilen Otizm Merkezi, otizmli bireyler ile ailelere tam anlamıyla yol haritası sunmayı amaçlıyor. Merkezde tanı koyma, tedavileri planlama ve tedavi takip işlemleri tek çatı altında yapılacak. Aynı zamanda ailelere de eğitimler verilecek.

Sağlık Bakanlığı ve Üsküdar Belediyesi tarafından toplumda otizme karşı farkındalık oluşturacak önemli bir adım atıldı. Üsküdar Belediyesi bu adımla dünyada örneği çok az olan bir projeyi hizmete açmış oldu.

Açılışta konuşan İstanbul Valisi Ali Yerlikaya, “Otizmle ilgili bu merkez bir ilk. Hilmi başkanımız ve arkadaşlarını yürekten tebrik ediyorum. Otizm tanısının gerçekten zamanında yapılması çok önemli. İstanbul’umuzun 39 ilçesinde 2018 Mart ayından bugüne kadar 18-36 ay arasında 485 bin 550 evladımız otizm tanı ve tedavisi için tarandı. Riskli bulunan 21 bin 285 yavrumuzdan 1388’ine maalesef otizm tanısı konuldu. 3 seneyi aşkın süredir devam eden bu projeyle sessiz sedasız yavrularımıza, çocuklarımıza ulaşıldı. Bugüne kadar şehrimizde 19 hastaneden otizm poliklinik hizmeti alan ailelerimiz artık açılışını yapacağımız bu merkezde SGK kapsamında ücretsiz olarak yararlanacak. Aynı zamanda rehabilitasyon ve aile eğitimi hizmetleri de yine bu merkezimizden alınabilecek. İnşallah ailelerimizin derdine derman olmaya çalışılacak, yükleri bir nebze olsun onların üzerinden alınacak ve birbirimize sevgimiz, dayanışmamız daha da yukarı çıkacak. İşte bu anlayışla inşa edilen otizm merkezimizin manevi harcında çok güçlü bir malzeme var. Biz ona karşılıksız sevgi diyoruz.” ifadelerini kullandı.

Üsküdar Otizm Merkezi’nin hayırlı olmasını temenni eden Vali Yerlikaya, “Üsküdar, İstanbul’a örnek oldu. Bu merkezlerin sayısının artması temenni ediyorum.”  diyerek konuşmasını tamamladı. 

 

Üsküdar Otizm Merkezi ile ayda bin aileye hizmet sunacağız.

Merkez ile ilgili bilgi veren Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, "Toplumun çok önemli bir yarası. Ama bunun Türkiye'de etkin bir tedavisi, bir eğitimi ne yazık ki yok. Bizler Üsküdar Belediyesi, Sağlık Bakanlığı, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğüyle birlikte ilk olan merkezde özellikle otizm tanısı konan çocuklar ve aileleri burada eğitilecek. Burada ayda bin aileye hizmet sunacağız. 3 kat bir bina. Burada tanı konan çocukların tedavisi, annesinin, babasının eğitimi ve takibi sağlanacak. Takip de edeceğiz yani çocukları eğittik, bırakmak yok. Onların belli bir süre gözümüz de üzerlerinde olacak. Çocuklarda ilk 36 ayda eğer otizm tanısı konup tedavi edilirse bu işin çözümü var. Ama bu 36 ay, üç yaştan sonra ne yazık ki süreç daha da ağırlaşıyor. Otizmli çocukları olan ailelerde boşanma oranı yüzde yetmiş, seksenlerde. Burası aslında bir aile eğitim merkezi de olacak. Aile huzurunun temini anlamında da önemli bir rehabilitasyon merkezi burası" dedi.

Anahtar Kelimeler: