Pandemi sürecinde Üsküdar eğitime hazır

  • Güncelleme: 22.01.2021 10:49
  • Okunma: 1197 kez
  • Yorum: 0
Üsküdar İlçe Milli Eğitim Müdürü Sinan Aydın, Üsküdar’ın eğitim faaliyetleri, okulların fiziki durumu ve pandemi süreciyle ilgili gazetemize önemli açıklamalarda bulundu.
Pandemi sürecinde Üsküdar eğitime hazır

İlçe Milli Eğitim Müdürü olarak şunu söyleyebilirim: Okuldaki dersler “her öğrencimiz” için tam yeterli olmayabilir. Bu sebeple Bakanlığımız her anlamda destekleme ve yetişme kursları açıyor. Öğrencilerimiz bu kurslardan, kendi kişisel gelişimleri açısından hangi alanda noksanlıkları varsa, velileriyle birlikte istişare ederek o alanda istifade edebiliyor. Sadece Fen Bilimleri veya Sosyal Bilimler değil, sanatsal ve sportif faaliyetler içinde kurslar açabiliyoruz. Okullarımız, kendi açtıkları Destekleme ve Yetiştirme Kursları sayesinde dışarıdan takviyeye ihtiyaç hissetmeden, oldukça başarılı neticeler alabiliyorlar. Yeter ki çocuğun noksanı, veliler ve okul tarafından iyi bilinsin ve o öğrencinin, noksan olduğu branşta ki Destekleme ve Yetiştirme Kursuna dâhil olması sağlansın. İlçe Belediyemizin de hem liseye hem de üniversiteye yönelik hazırlık kursları var. Belediyeyle birçok alanda senkronize çalışıyoruz. Uyum içinde çalışmanın müthiş bereketini bu anlamda görüyoruz. Liselere giriş sınav sonuçlarına bakıldığında da Türkiye genelinde 182 tane birinci öğrencimiz var ve bunun 8 tanesi bizim ilçemizden. Bunun yanında sadece 1, 2 veya 3 yanlışı olan çok fazla öğrencimiz var. Yani ben inanıyorum ki yine ilçemiz İstanbul ve Türkiye ortalamasının üzerindedir. Aldığımız neticeler bize bunu gösteriyor. İlçemiz, akademik başarı açısından oldukça iyi bir seviyeye ulaşmıştır.  “Bitirdik, işimiz tamam.” diyecek halimiz de yok... Çünkü eğitim, uzun soluklu bir çalışma ister; lastik gibidir; çektikçe açılır, bıraktığınızda ise başladığınız noktaya geri dönersiniz. Onun için çalışmamızı, gayretimizi yılmadan sürdüreceğiz. Ama bunun yanında artık Üsküdarda şunları konuşmaya başladık: Çocuklarımızın sadece akademik başarılarını değil; kültürel, sanatsal ve sportif alanda da başarılarını nasıl artırabiliriz ve nasıl buna katkıda bulunabiliriz? Onun gayreti ve derdi içerisindeyiz.

Pandemi dönemini nasıl yönettiniz ve bunun eğitime etkileri ne oldu?

Bütün dünya gibi ülkemiz de pandemiden etkilendi. 23 Mart’tan itibaren uzaktan eğitime başladık. Bu manada yapılabilecek çalışmaları ve beklentilerimizi okul müdürlerimiz vasıtasıyla öğretmenlerimize iletmeye çalıştık. Ayrıca öğretmenlerimizin mesleki ve kişisel gelişimleri için de uzaktan eğitim süresince ciddi gayret sarf ettik. Bizim de bütün hevesimiz, gayretimiz, çabamız: “Bu durumu fırsata dönüştürelim, daha da ötesinde ülkemizin başarısı için de bu pandemi süreci fırsat olsun.  Kişisel ve mesleki gelişim açısından öğretmenlerimize yatırım yapalım ki öğretmenlerimizde öğrencileriyle daha bir şevkle ilgilensin, öğrencilerimiz bu süreçte geri kalmasın” oldu. Akademik başarıdan daha öte, bu pandemi süreciyle ilgili belki sizlerle şunu paylaşmam daha anlamlı olur: Biz Bakanlığımızdan maske dikim makinesi aldık ve Sabancı Olgunlaşma Enstitüsünde makinemizi kurduk. Kız meslek liselerimizin tamamı, ilkokullarımızdan iki tanesi ve belediyemizle de güçlerimizi birleştirdik. Pandemi sürecinde her gün Milli Eğitim ve Belediye işbirliği kapsamında 50 bin cerrahi maske ürettik. Bu birlikte çalışma sonrasında toplam da 3,5 milyon maske üretimi sağlandı ve Belediyemizin delaletiyle Üsküdarda 240 bin hane ile 20 bin esnafa bu maskeler dağıtıldı. Bununla birlikte okullarımızda 10 binin üzerinde yüz siperliği yaptık, dezenfektan sıvısı üretimi yaptık. Böylece kamunun bu manadaki yükünü nispeten azaltmaya gayret ettik. Nihayetinde meslek liselerinin, olgunlaşma enstitülerinin ne kadar önemli olduğunu, üretimin ne kadar gerekli olduğunu ve dışa bağımlı olmadan kendi ihtiyacımızı karşılayabilmenin ne kadar anlamlı olduğunu gördük. Bununda ötesinde,  pandemi sürecinde devletimiz, 200e yakın devlete destekte bulundu. Bakanlığımız burada olduğu gibi böyle bir üretim yapamasaydı belki devletimizde dış ülkelere destek gönderemeyecekti.

2020-2021 Eğitim Öğretim Yılı uzaktan eğitim ile başlayacak. Pandemi riskinin devam ettiğini varsayarsak ve çocuğunu bu sebeple okula gönderme konusunda endişe taşıyan velilere neler söylemek istersiniz?

              Sayın Bakanımız televizyon programlarında bu konuya uzun uzun temas etmişti. 31 Ağustos’ta okullarımızı uzaktan eğitimle açıyoruz. 21 Eylülde ise Bilim Kurulu tarafından tavsiye edilen sınıflarda aşamalı ve seyreltilmiş şekilde yüz yüze eğitime başlayacak şekilde Bakanlığımızın talimatları ile bütün hazırlıklarımızı yapıyoruz. Her tür senaryo için hazırlık yapan Bakanlığımız nihai olarak Bilim Kurulu’nun kararı doğrultusunda hareket edecektir.

            Şu anda Bakanlığımızın gönderdiği ders kitaplarını okullarımıza ulaştırdık. Okullarımızın boyası, badanası, temizliği açısından yapılması lazım gelen çalışmaların hepsini yaptık ve pandemi sürecinden dolayı okullarımızda Belediyemizle birlikte ciddi bir dezenfektasyon çalışması yürüttük. Yine okulların açılmasının arifesinde de kapsamlı bir çalışmayı Belediyemizle birlikte yapacağız. Biz 21 Eylül’de okullarımızı açacak şekilde bütün planlamamızı yapmış bulunuyoruz. Okulların açılışına biz hazırız. Ben de aynı zamanda bir babayım. Kuşkusuz çocuklarını okula gönderecek olan ailelerimizin kaygılarını anlayışla karşılıyorum. Ama şundan hiç endişeleri olmasın ki hem özel okullarımız hem devlet okullarımız olmak üzere okullarımızın tamamı,  pandemi kurallarına uyabilmek için elinden gelen çabayı maksimum düzeyde gösteriyorlar. Velilerimizin endişe etmemesini temenni ediyorum. Zira Bakanlığımız tüm ihtimalleri göz önünde bulunduruyor. Ancak nihai verilmiş bir karar yok. Önümüzdeki günler bunu şekillendirecek. Verilen karara göre de atılması gereken adımlar atılacaktır.

Geniş kapsamlı birçok projeniz var. Zaman içerisinde hepsine yer vermek istiyoruz. KENDİNİ GELİŞTİR GELECEĞİ DEĞİŞTİR” projeniz çok ses getirdi. Bizleri bu proje hakkında bilgilendirebilir misiniz?

 ÜSKÜDAR İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ

                                                     “KENDİNİ GELİŞTİR GELECEĞİ DEĞİŞTİR”

ÖĞRETMEN MESLEKİ GELİŞİM SEMİNERLERİ PROJESİ

 

Eğitim içten dışa bir yolculuktur. İçeriyi düzeltince dışarıyı da düzeltirsiniz. Değişim ve dönüşüm ferdî planda başlar. Toplumsal değişimin dinamiği de ferdî değişimden geçer. Sahih ve sağlam düşünceler hep içten / kalpten gelir. Bu gerçeği İbn-i Rüşd şöyle ifade eder: Yumurta dıştan bir güç ile kırılırsa hayat son bulur. İçten bir güç ile kırılırsa hayat başlar.”

Her meslekte, hizmette yetişmek esastır. Öğretmenlik mesleği için bu husus çok daha farklı bir anlam ifade eder. Kemal Sayar Hoca’nın bu konuya dair şöyle bir tespiti bulunmaktadır: Bugünün dünyasında, bir kişinin mesleği ile ilgili günceli yakalayabilmesi için on tam gün keyfiyetli hizmet içi eğitim alması gerekir.”

Öğretmen olarak bizlerin, kişisel ve mesleki gelişimimiz için vakit ayırması hayati öneme sahiptir. Yoksa hep hazırı tüketiriz. Bu düşüncelerden hareketle öğretmenlerimiz için Kendini Geliştir Geleceği Değiştir” projesini başlattık ve projemizi halen sürdürmekteyiz.

Projemiz ile İlçe Milli Eğitim Müdürlüğümüze bağlı çalışan öğretmenlerimizin eğitim-öğretim alanındaki son değişikliklerden ve yeniliklerden haberdar etmek amacıyla seminerler, atölye çalışmaları, geziler ve konserler düzenleyerek onların kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak hedeflenmiştir.

Projemiz için Üniversitelerden, STK, kamu ve özel pek çok kurum ve kuruluştan uzman ve yetkin kişiler davet edilmektedir. Projenin seyri ve konu başlıkları öğretmenlerimizin projeye dair katıldıkları anketler ile belirlenmektedir. Ayrıca, bu anketler sonucunda öğretmenlerimizin projeden memnuniyetlerinin ortalama (beş yıl) %90 oranında olduğu tespit edilmiştir. 

Projemize öğretmenlerimizin katılımı şöyle planlanmıştır: Hazırlanan seminer ve atölyeler, öğretmenlerimize, etkinlik evvelinde duyurulur ve katılımcı listeleri hazırlanır. Yaklaşık 5000 öğretmenimizin gün gün istedikleri seminer, atölye çalışması ve diğer etkinliklere kayıt yaptırmaları ile gerçekleşir.

Farklı konu başlıklarında alanında uzman kişilerle tanışmaları ve eğitim öğretimde yeni yaklaşımları, farklı bakış açılarını takip ederek öğrencilerine aktarmalarını sağlamak amacıyla yürütülen projenin program sayıları yıllara göre aşağıdaki tabloda yer almaktadır:

Projemiz, hem İlimizde bulunan diğer İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine hem de ülkemizdeki farklı İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine örneklik teşkil etmiştir. Projemizin alanda gördüğü teveccühün, Öğretmen Yetiştirme Genel Müdürlüğümüze kadar ulaşması sonrasında, İl Milli Müdürümüzün de yönlendirmesi ile Bakanlığımızdan ilgili daire başkanı detaylar hakkında bilgi almak üzere İlçemizi teşrif etmiş, yapılan bu çalışmanın detayları hakkında bilgi almış, dokümanlardan da birer örnek alarak tebrik ve teşekkür etmiştir.

            2023 Eğitim Vizyonu kapsamında, bakanlığımızın belirlediği öğretmen seminerleri öğretmenlerimizin kişisel ve mesleki gelişimlerine katkı sağlamak amacıyla projemizi sürdürmeyi hedeflemekteyiz.

 

Anahtar Kelimeler: pandemi, eğitim, mem