YALIBOYU Gayrimenkul

  • Güncelleme: 17.02.2022 23:31
  • Okunma: 929 kez
  • Yorum: 0
Üsküdar’ın kentsel dönüşüm, imar sorunu çözümünde gayrimenkul şirketlerinin payını gayrimenkul alım satımını Yalıboyu Gayrimenkul ile konuştuk.
YALIBOYU Gayrimenkul

Söyleşi: Elif Taşyüz ÜMİT

Fatih bey merhabalar yalı boyu gayrimenkul hakkında kısa bir bilgi verir misiniz?

 Arsa arazi geliştiriyoruz.  A sınıfı ürünler satıyoruz. Yalı, köşk vb. Bölgenin en büyük sorunu, parsel ayrışması olmadığı için insanlar parselleri kendi adına alamadığından mülkiyetlerini yapamıyorlar ve yapıları tadilat edemiyorlar. Bir anlamda Boğaziçi öngörü yasasına takılıyorlar. Bu durumda Beylerbeyi Çengelköy, Güzeltepe, Boğaziçi öngörüsünde kalan hat, sıkıntılı bir hat oluyor. Sorunlu ama kıymetli bir hat. On dört yıldır uzman kadromuzun içerisinde bulunan harita mühendisimiz, mimarımız, inşaat mühendisi, emlak yönetimi, pazarlamacı ve asistan arkadaşlarımızla birlikte alıp satıyor, yapılacakları yaptırtmaya çalışıyoruz. Kat karşılığı kentsel dönüşüm ya da hâsılat paylaşım şekliyle Beylerbeyinde hizmet veriyoruz…

Konut hakkında ihtiyaç olan bilgilere erişmek için size müracaat etmeleri noktasında nasıl bir yol haritası çiziyorsunuz?

Öncelikle bina yasal mı kaydı var mı? Kurallara uygun yapılmış mı? İmarı uygun mu? imar dışına çıkılmış mı bunlara bakıyoruz… Daha sonra ve en önemlisi neyi satıyor, neye satıyor ve kime satıyorsak doğru bilgi veriyoruz. Doğru bilgi verdiğimiz için de doğruları söylediğimiz için de alanı satana satanı alana asla mağdur ettirmemiş oluyoruz.

Konut, yalı, köşk, tarihi eser ve vb binaların alış ve satışında nelere dikkat edilmeli?

 Satılacak konut yalı vb geldiğinde ilk önce tapudan tadilatına, üstünde herhangi bir haciz, ipotek ve benzeri durumlar var mı, bakıyoruz. Daha sonra mevcut imarına ve binanın yasal olup olmadığına bakıyoruz. Boğaziçi'nden sorgusunu yapıyoruz. 1956 yılları öncesiyse zaten doğal olarak yasal oluyor. Bu yılın sonrasındaki yapılanların yapı kaydı varsa, yasal, yoksa kaçak oluyor. Alıcılara bunların özellikle bilgilendirmesini sağlıyoruz.

Müşteriler bu gibi yapılarda tadilat yapabiliyor mu?

Boğaz hattındaki yalılar A sınıfı olarak adlandırdığımız yapılar…

Bunların içinde 1. sınıf, 2. sınıf tarihi eser olanlar var. Birinci sınıf tarihi eser olanlara asla müsaade edilmiyor, tadilat ve tamirat noktasında aslı neyse aynısını yapıyoruz. Bina yasal ve kaydı varsa bu hat içerisinde de olsa, manzarasına göre kıymet takdirini yapıyoruz. Alt ve üst satış noktasını barem olarak söylüyoruz ve satışa sunuyoruz. İkinci sınıf tarihi eserlerde dışı aynı kalmak kaydı ile içerisinde izine tabi olmak üzere anıtlardan izin almak şartı ile tadilat ve Ruhsatlandırma yaparak gerekli değişimler yaptırılabiliniyor.

 

Arazi satışlarıyla alakalı bilgi verebilir misiniz?

Arazilere dairde birkaç şey söylemek isterim. Burada da mevcut emsal imar durumunu Üsküdar Belediyesi ve Boğaziçi'nden alarak eski bina yenilendiğinde ne yapılacağını ortaya koyuyoruz. Bunun bir kıymet takdirini ölçüyoruz. Satıcıya bu kadardan aşağıya satma alıcıya da bu kadara alabilirsin diye tavsiyelerde bulunarak alıcıyla satıcıyı bir araya getirip kendi pazarlıklarını kendilerine yaptırtıyoruz. Satış sonlandığında da biz hizmet bedelimiz olan yüzde ikilik tutarı alıp faturalandırdıktan sonra işlem bitirmiş oluyoruz…

Son olarak hakkınızda neler söylemek istersiniz?

14 yıldır aynı noktada olmak misyon ve vizyon olarak yeterli bir açıklamadır diye tahmin ediyorum.. İşimizdeki bu prensip sayesinde aynı noktada hiç terk etmediğimiz prensiplerimize sadık kalarak, işimizi yapmaya devam ediyoruz.

AdresBeylerbeyi, Yalıboyu Cd. no 25, 34676 Üsküdar/İstanbul

Anahtar Kelimeler: