Valide Sultan’ın Yeni Rotası: Yassıada

  • Güncelleme: 24.11.2021 20:40
  • Okunma: 3071 kez
  • Yorum: 0
Valide Sultan’ın Yeni Rotası: Yassıada

Üsküdar Belediyesi, Demokrasi ve Özgürlükler Adası'na başlattığı 'Yassıada Demokrasi Yolculuğu' projesi kapsamında her Perşembe Valide Sultan Gemisi ile tüm İstanbulluları Üsküdar'dan Yassıada'ya tarihi yolculuğa çıkarmaya başladı.

Demokrasi ve Özgürlükler Adası turları, vatandaşlar tarafından büyük ilgi gördü.

Yoğun ilgiden dolayı yeni bir karar alınarak Yassıada turları Çarşamba ve Perşembe olmak üzere haftada iki güne çıkarıldı.

Üsküdar Belediyesi, toplumsal hafıza açısından son derece önemli bir açık hava müzesi haline getirilen Demokrasi ve Özgürlükler Adası’na başlatacağı Yassıada Demokrasi Yolculuğu ile adanın tarihine ışık tutacak. Valide Sultan Gemisi’nin ev sahipliğinde bundan sonra haftada iki güç yapılacak seferler ile Adnan Menderes, Hasan Polatkan ve Fatin Rüştü Zorlu'nun hatıralarını tüm İstanbullularla tanıştıracak. Bu vesileyle Yassıada da ki müzeleri, açık hava eserlerini ve kütüphaneyi gezerek tarihi dokuyu hissedecek olan İstanbullular, Türkiye’nin yaşadığı demokratik dönüşüme de yakından tanıklık edecek.

Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen, "Yassıada Türk demokrasisi açısından, tarihimiz açısından ne yazık ki kara bir lekedir. Yassıada yargılamaları, oradaki sonuç demokrasi ile hukukla, hakla, adaletle asla bağdaşmıyor. Türkiye Cumhuriyeti Devleti çok partili sisteme geçtikten sonra yapılan seçimlerle halkın özgür iradesiyle seçilmiş bir Başbakanı ihtilaller ile devirdiler. Ve çok haksız, hukuksuz bir şekilde düzme bir mahkeme ile yargılama sonucu 2 Bakanı ile beraber astılar, idam ettiler. Tabii Yassıada aslında hepimiz için yaslı ada, yeni adı Özgürlükler ve Demokrasi Adası. Şimdi bu Yassıada'yı Sayın Cumhurbaşkanımız yeniden düzenlemek suretiyle oradaki o tarihi olayları, o günkü yaşanılanları eserlerle, yapılan inşai faaliyetlerle, düzenlenen projelerle, vatandaşlarımıza anlatmak istiyoruz. Oraları vatandaşlarımızın görmesini arzu ediyoruz. Üsküdar Belediye'mizin Valide Sultan gemisiyle biz zaten gençlerle, çocuklarla… Boğazda turlar yapıyoruz. Şimdi halkımızı Yassıada'ya getireceğiz. Yassıada'daki olayları görecekler. Rehberler, oradaki neler olmuş, neler yaşanmış anlatacaklar. Hem bir video gösterimi var hem de tarihi olayların sahnelerin yapıldığı alanlar var. Oraları bizzat görecek vatandaşlarımız. Bu programımız herkese açık, tamamen ücretsiz olacak. Hatta gidiş gelişlerde hemşerilerimize, vatandaşlarımıza ikramlarımız olacak. Çünkü uzunca bir yolculuk gerekiyor. Herkesi peyderpey Yassıada'ya getireceğiz. Yoğun ilgiden dolayı Yassıada turlarımızı haftada 2’ye çıkardık. Tüm gençlerimizi, isteyen herkesi götürmek istiyoruz. 4440875’i arayıp “Demokrasi Yolculuğu” için kayıt yaptırabilirsiniz." Dedi.

Anahtar Kelimeler: