Türk Cumhuriyetleri, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nde Buluştu

  • Güncelleme: 25.11.2021 13:38
  • Okunma: 983 kez
  • Yorum: 0
Türk Cumhuriyetleri, Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nde Buluştu

T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 29 Ekim-14 Kasım 2021 tarihleri arasında İstanbul’un 64 farklı noktasında gerçekleştirilen ve İstanbul’un marka değerine önemli katkılar sağlayan “Beyoğlu Kültür Yolu Festivali” kapsamında, bu yıl bir ilke imza atıldı. Festival kapsamında uluslararası bir organizasyon hazırlanarak, “Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali” adı altında Türk Cumhuriyetleri bir araya getirildi. Film festivalinin görkemli ödül gecesi ise, Cumhuriyet Bayramı’nın 98. yıldönümünde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımlarıyla açılan Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın koordinatörlüğüyle şekillenen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali, Türk Cumhuriyetleri’nin kültür bakanlarıyla 100’ün üzerinde sinemacı ve oyuncuyu İstanbul’da buluşturdu.

13 ülkeden 42 filmin gösterildiği film festivalinin, 13 yıl aradan sonra görkemli bir törenle açılan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin simge yapılarından biri olan Atatürk Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen ödül gecesinde; Türk kültür dünyasının değerli isimleri ve ünlü sanatçılar bir araya geldi. Festival sembolü olarak Türk kültüründe önemli bir yeri olan “Turna Kuşu”nun seçildiği organizasyonun “Merhamet Yüklü Kanatlar” şeklindeki mottosu da büyük ilgi gördü.

Ödül töreninin açılış konuşmasını yapan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy; Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nin ödül akşamında seçkin bir topluluğu ağırlamaktan duyduğu mutluluğu dile getirdi. Ayrıca festivalin 2022 yılında “Türk Dünyası Kültür Başkenti” ilan edilen Bursa’da, 2023’te Azerbaycan Şuşa’da, 2024’te Kazakistan’da, 2025’te Özbekistan’da, 2026’da da Kırgızistan’ın ev sahipliğinde yapılacağını duyurdu. Festival kapsamında, Türk Dünyası Sinema Zirvesi”nin gerçekleştirildiğini de ifade eden Ersoy; zirvede genel çerçevesiyle birlikte neler yapılabileceğinin, daha iyiye nasıl ulaşılabileceğinin tartışıldığını, fikir alışverişi yapılarak deneyim ve birikimlerin paylaşıldığını aktardı.

Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’nin renkli ödül gecesine; Yeni Üsküdar Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hacer Haniç ve Yeni Üsküdar Gazetesi Yazarı Ayten Çalış Kurtçu da katılım sağladı. Ödül gecesinde konuklardan festival üzerine değerlendirmeler alan gazetemiz; Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali’ni yakından takip eden ve katkı sunan MHP Genel Başkan Başdanışmanı 25-26. Dönem MHP Osmaniye Milletvekili, Hacı Bayram Veli Üni. Öğr. Üyesi Prof. Dr. Ruhi Ersoy’a da festival ile ilgili kanaatlerini sordu.

“Öncelikle Kültür ve Turizm Bakanlığımızca organize edilen Korkut Ata Türk Dünyası Film Festivali için Liderimiz Sn. Devlet Bahçeli’nin organizasyonda emeği geçenlere yürek sözünü ve selamını iletmek isteriz.” diyen Ersoy, sözlerini şöyle sürdürdü; “Türk dünyası adına kapanmaz gönül kapılarına hizmet edip milletimizin ruhuna dokunanlar var olsun. Türk kültür ve medeniyetimizin sinemayla işlenmesi; Türklük şuuru ve Türk dünyasının birliğine hizmeti kadar, insanlığa merhem olacak duyguları da işleme gücüne sahiptir. Bu anlamda bir ilk adım olan festivalin, anlamlı meyveler vereceğine inanıyoruz…”