10 Nisan’da Üsküdar Yavuztürk Mahallesinde Tarih Değişiyor!

  • Güncelleme: 17.02.2022 23:50
  • Okunma: 7395 kez
  • Yorum: 0
Yavuztürk halkı her yıl umutla bekledikleri imar sorununun çözüme kavuşmasının mutluluğunu yaşıyor. 30 yıl sonra ilk kez resmi inşaat yapılmaya başlanıyor.
10 Nisan’da Üsküdar Yavuztürk Mahallesinde Tarih Değişiyor!

En çok sevinen de tabii ki 30 yıldır imar bekleyen arsa sahipleri ve çürük bina sahipleri.

2014 yılından bu güne kadar mahalle mahalle, sokak sokak gezerek imarda emsali anlatan Üsküdar’ın Emlak uzmanı olarak bu sevinci yaşayanların başında geliyorum. Biz 51 yıldır Yavuztürk’lü olarak birçok engelle, yanlış algılarla halkımızı yanıltanlarla mücadele ederek bu günlere geldik. Depreme dayanıksız binalardan kurtulmanın heyecanını yaşarken, bize bugünleri gösteren Rabbimize hamdediyoruz, şükrediyoruz.

NEDEN KENT A.Ş “Kentsel Dönüşüm” için bu kadar çaba harcıyor, sebebi nedir, RANT PEŞİNDE Mİ diye soranlar varsa onlara verecek cevabımız çok basit.

İnsanlar anlatılana değil yapılana bakıp karar verirler. Üsküdar Belediye Başkanı ve yönetimi büyük bir çaba harcayarak çıkardıkları bu imar planlarının kentsel dönüşüm için yeterli olduğunu kanıtlamak üzere Üsküdar Belediye Başkanlığı iştiraki olan KENT A.Ş ile kentsel dönüşüm seferberliği başlattı.

Biz de bu aşamada vatandaşa yardımcı olmak açısından, kentsel dönüşüm evresinde elimizi taşın altına koyalım dedik.

“Belediye inşaat yapmak için değil halka hizmet etmek için vardır” bilinciyle ilk temelleri biz atalım, ilerleyen süreçte vatandaş kentsel dönüşüm projesini kiminle gerçekleştireceğinin kararını verir.

Kentsel dönüşümde ilk engel hisseli parsellerdir!

Bunun için hisseli parselde en küçük 1000 metreden başlayıp, yeni İFRAZ parselleri olmalıdır.

Dönüşüm için Üsküdar’da bir engel de TOKİ modeli!

Belediye kanununa göre imar hakkı hesaplanması tapu ile hesaplanarak hak veriliyor.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm modeli TOKİ ile şöyledir:

Mevcut binaya ENKAZA % 40 İLAVE inşaat hakkı verdiği için, insanların doğal olarak Toki’yi tercih etmeleri kentsel dönüşümü engelliyor. Üsküdar Belediyesi’nin yaptığı imar planları bölgeye göre çok güzel ve uygunken, vatandaşın gözünde az olarak görülüyor. Bunun netliğe kavuşması gerekiyor.

Emlak uzmanı Selahattin Özgür’e göre TOKİ modeli nasıl olmalı!

Üsküdar’da Toki kentsel dönüşümde nasıl bir uygulama yaparsa halkın tercihi ve bakışı değişir?

Bir dairenin en az tapusu 50 metre olmalı ve tapuya 35 metre hak verilmeli. Sadece bir daire için 40 metre ilave hak verilmeli. Bina sahipleri her daire için 40 metre hak almak için, kaç dairesi varsa onlar için ayrı ayrı tapularını en az 50 metreye çıkarmalıdır. Toki bu uygulamayı hemen kamuoyu ile paylaşırsa, ÜSKÜDAR “Kentsel Dönüşüm” de çok büyük atılım yapmış olur.

30 yıldır imar bekleyen arsa sahipleri mağdur edilmemeli!

Toki’nin kentsel dönüşümde arsaları işgal edilmiş tapu sahiplerine “yerin nerede, zilliyetli mi, ispat edin” demeleri doğru değildir. Bizler 100 metreye 70 metre inşaat hakkına razıyız. 30-40 yıldır arsalarımız işgal edilmiş imar beklerken, biz 100 metre tapumuza 30 metre hak vermesini istemiyoruz. Bu yanlıştan en kısa zamanda dönüleceğine inanıyoruz.

İmar sorunun çözülmesi demek!

Ekonomik olarak ülkemize çok büyük yatırım gelecek olmasının önemini unutmayalım. Üsküdar, Beykoz, Sarıyer ilçelerinde imar sorunu çözülmesi, yüz milyarlarca dövizin gelmesi demektir.

Bütün uzmanların ortak görüşü de bu yönde.

Hem depreme hazırlık kapsamında çürük binalardan kurtulacağız hem de ekonomik olarak çok büyük katkı sağlayacağız. Bunun için de en doğru zamanlama olduğunu düşünüyoruz.

Üsküdar’da TOKİ ile dar gelirli ailelere ve kiracılara konut yapılmasını istiyoruz!

Toki’nin Üsküdar’ın her mahallesine, dar gelirli vatandaşlara ve kiracı kardeşlerimize uygun konut yapmasını istiyoruz.

Bunun için Yavuztürk Mahallemizde olan 206.000 metrelik olan 1664 ada, 1 parsel tercih edilebilir.

Anahtar Kelimeler: Yavuztürk, Kentsel dönüşüm