GÖNLÜMÜZDEN GEÇEN; “15-C ÜSKÜDAR - SARAÇHANE HATTI…”

  • 25.06.2021 22:57
  • Okunma: 1043 kez

Sevgili Okurlarım,
Üsküdar Türkiye’nin özetidir. Hanım Sultanlar şehridir. Üsküdar tam bir ikamet şehridir. En başta Sn. Cumhurbaşkanımız olmak üzere önde gelen siyasilerin, kültür- sanat ehlinin, iş insanının, üst düzey sporcuların ikamet ediyor olması sebebiyle, belediye hizmetlerinin ve yapılan işlerin çok rahatlıkla algılanabildiği ve doğru yorumlandığı bir seçmen kitlesi var Üsküdar’ın…
 Üstelik de, Türkiye’de seçmenlerinin eğitim seviyesiyle en yüksek  üçüncü ilçe konumunda. Haliyle, Üsküdar Belediyesi’nin her belediye gibi davranması beklenemez.
 Bu gerçeğin her zaman altını çizen Üsküdar Belediye Başkanı Hilmi Türkmen bu hususta çok net; “Üsküdar benim kaderimdir” demesi boşuna değil. Kendi deyimiyle, “15-C ile başlayan bir kader yolculuğu” bu. “Akıldan uyuyamamak”, habire yeni-çılgın projeler hayata geçirmek tam da bu kışkırtıcı duruma uygun düşüyor.
Ayrıca, Üsküdar’ı Belediye Başkanı olarak ikinci dönem yönetmek herkese nasip olmaz. Kaldı ki on sene başkan yardımcılığı görevi de cabası.
Hilmi Türkmen, taraflı tarafsız herkesin takdirini toplayan, tam bir görev adamı olarak adeta çalışarak dinlenen, çalıştıkça motive olan bir başkan. Belediyeciliğin, temel görevlerinin dışında, sosyal hizmet alanına evrildiği, belediyelerin görev tanımının neredeyse sınırının olmadığı, vatandaşın her sıkıntısında başvurduğu, düzayak girdiği, doğum öncesinden ölüm ötesine hizmet eden kurumlar olduğunu en iyi tarif eden örnek Başkan.
Türkiye’de tek, İstanbul’da eşsiz dediğimiz o kadar çok projeyi hayata geçirdi ki. Hangisini konuşsak, diğerine haksızlık olur.
Eğitim bursları, sosyal yardımlar, üç öğün yemek, sokak temizliği, çöplerin toplanması…. gibi hizmetleri artık sıradan ve buralar çoktan geçilmiş Üsküdar’da.
Valide Sultan Gemisi, sıfırdan yapılan, çılgın ve eşsiz proje. Sadece Boğaziçi’ne gezi yapılan bir gemi  değil, yüzen nikah salonu, kültür merkezi, aynı zamanda okul. Pandemiye kadar üç yılda, iki milyon Üsküdarlı boğazda gezdi, çay simit bedava üstelik. Birçok nikâh kıyıldı. Canlı ve turistik bir tarih anlatımıyla yapılıyor bu geziler.
Bulgurlu Engelsiz Yaşam Merkezi, iki dünyalık bir hizmet. Engelli ailelerinin ızdırabına nefes olmuş durumda ve Türkiye’de bir örneği yok. Engelli çocukları alıyor görevliler, tüm gün misafir ediliyor. Ebeveynler işini görüyor, kendilerine zaman ayırıyorlar. Hidroterapi havuzları mevcut. Ayrıca, işitme engellilere de destek veriliyor. Dezavantajlı kesimlere hitap etmek çok önemli.
Bir çok sağlık merkezinin Üsküdarlıların hizmetine sunulmasında başat olmuş durumdalar. “Sağlık ocakları, Obezite Merkezi, Diş Sağlığı Merkezi” bazıları.
 Sokak hayvanlarına ayrı bir özen gösteriliyor Üsküdar’da. Bu çok sevindirici. Minik Dostlar Kliniği tam donanımlı, üstelik seyyarı da faaliyete geçmiş durumda. Sokak hayvanları, evcil hayvanlar, doğa hassasiyeti fark ediliyor.
Sabaha kadar açık kütüphaneler olsa, öğrencilere çay kahve bedava olsa diyenler, bir kez daha kazandılar; Nev Mekân’ların sayısı üçe çıktı. Selimiye Nev Mekânın da faaliyete geçmesiyle, yine Türkiye’de fark yaratan bir çalışma oldu.
Günün şartlarına göre hizmet üretmenin en iyi örneklerinden, “Ünalan Uzay ve Bilim Merkezi” Türkiye’de eşsiz ve gördüğü ilgi de muhteşem.
Belediye Başkanının bayrak töreninde ne işi var demeyip, her pazartesi okulların bayrak törenine gidiyor Hilmi Başkan. Çocuklarla, eğitimle  iç içe olması genç kuşaklar için çok önemli..
Sanal ortamlardaki iletişim, toplumun tamamının sorunu, ebeveynlerin de sorumluluğudur. Kuşakların çatışması alevleniyor. Hayatı okumaya ve doya doya yaşamaya gayret ediyor gençler. Gençlerle arkadaş olmak, iyileri iyiliklerle buluşturmak için söz vermişti Hilmi Başkan. “Z Kuşağı”yla iletişim kurmanın yeni bir yöntemi ” E –Spor”u başlattı Üsküdar Belediyesi’nde. Gençleri iylikle-iyilerle arkadaş etmek; kültürle, sanatla,  doğayla, hayvanlarla, çevreyle iletişim kurdurmaktır. iyi insanlarla, donanımlı insanlarla buluşturmaktır. “E spor”un, bunun için iyi bir bir bağlantı yolu olduğu açık.
Gençleri “E-Spor”da, kurallar çerçevesinde, takım oyunu içine alacak, bir E -Spor Merkezi açmak çok değerli bir düşünce. Belediye başkanları “Z Kuşağı”nı anlamada Hilmi Başkan gibi  cesur olmalı, yenilikleri çekinmeden hayat geçirmeli,  gençlikle arkadaş olacaksanız ideolojik –politik yaklaşımı terk etmelisiniz. Gençler teknolojiye doğuyor zaten. Dünyayla iletişimleri var. Mesele, “teknoloji çocuklarımızı esir almasın diye dertlenmek.” “Ben kimseyle kavga etmem, niye kavga edeyim..İşimizi yapalım yeterli..” yaklaşımı,   tam da “Z Kuşağının” kabullerinin başında gelir.
Çöpten hayır çıkarmak da neyin nesi demeyin.  Her ay bir milyon lira çöpten  kurtarılıyor Üsküdar’da. ” Salı – Cuma çok önemli, tabi  işin sırrı vatandaşta diyor Başkan. Üsküdar’da tuttu bu iş. 40 tonla başladık, su anda 110 ton, hedef 150 ton.  Her yıl 25 Milyon TL’yi çöpten çekip çıkaracağız. Bu para tamamen eğitime ve sosyal yardımlara ayıracağız. On bin tablet dağıttık bu sayede mesela. Tüm dünyada buna uğraşılıyor. İşin para kısmını da geçtik, bu iş doğa felaketini önleme işi.”
Çılgınlıklar bitmiyor Üsküdar’da; “Küçüksu Çocuk Köyü Projesi”, bu dönemin çılgın projesi. 80 dönüm arazide bildiğimiz köy kurulacak. “Köy hayatındaki güzellikleri, çocukların yaşamlarını buraya taşıyacağız.
 Hayvan otlatacaklar, süt sağacaklar, ağaçtan meyve toplanacak, değirmene gidip mısır öğütülecek. Yetişkinlerde, köy meydanında çocuklarını bekleyecekler. Yuvarlanıp ot kokacağız” diyor Hilmi Başkan. İnsanın çocuk olası geliyor yani!
Tebessüm Kahvesinde hayat bildiğiniz gibi, gır gır matrak, eğlenceli, lezzetli devam ediyor. ( +1)  gençlerimiz asla geç kalmıyorlar işe. Yine her şey serbest, gülmemek yasak!.
Üsküdar merkezde, İkinci Bahar Kahvesi, duayen büyüklerimizi gün boyu bir araya getiriyor.  İstanbul gezileri bile yapıyor Üsküdar Belediyesi. Başkanın deyimiyle, “torun tombalak şenlikler yine başlayacak yakında inşallah”.
Okan Bayülgen’in, bir tv programında, Üsküdar’da olsaydım Hilmi Türkmen2e oy verirdim dediğini biliyoruz. Hilmi Başkan’a oy veremedim diye  içinde ukde kalmasın bence;  Üsküdar’da ikamet etmese de, “15-C Üsküdar Saraçhane Hattı”, tam onun sokağından da geçecek..
Yayla çocuğu, temiz havaya, feraha doğar. Yaylaların ufku geniştir, tabi ki yayla çocuklarının da..
Doğal olarak, Başkan Hilmi Türkmen’in hayal dünyasının derinliğini buradan ayrı tutamayız. Belediye Başkanı Hilmi Türkmen’in, Üsküdar ‘da gösterdiği yüksek performansı, alçakgönüllü tavrı, sokağın nabzına hâkimiyeti, “Z Kuşağına” nüfuzu yanında, hayata geçirdiği eserlerin çoğunun bizatihi fikir babası olması, kamuoyu tarafından fark ediliyor.
Tüm göstergeler, bu hizmetlerin İstanbul’la da buluşması için, gönlümüzden geçen, “15-C Üsküdar -Saraçhane Hattını” işaret ediyor.
 Allah Muvaffak etsin. İyi ki Üsküdar var dedirten Hilmi Türkmen’i takibe devam edeceğiz. Tabi ki yetişebilirsek…
Şimdilik hoşça kalın, saygıdeğer okurlarım.

Anahtar Kelimeler:

Yazarın Yazıları